Česká 4X liga 2010 no.1 Plzeň Report

26.04.2010 18:57

Česká 4x liga odstartovala. A to oproti původnímu plánu se seriál rozjel závodem v Plzni. 

Letos je kalendář závodů abnormálně nabitý a tak je jen otázka do jakého závodu se trefíte. Já bohužel trefil bikros kdesi v Třinci ale také nově vzniklý evropský seriál  4X v Polsku.  Smůla.

Obava nebyla jen z malého počtu riderů, ale také z blbého počasí které  se měnilo jak ponožky v domově důchodců, tedy každý týden jinak.  Sobota nás ale uvítala slunkem již od rána a tak se někteří otcové mladých nadějí mohli vrhnout ke stánku se Svijanským mokem a sát a sát a sát…  Alespoň vznikl nějaký materiál pro naši toulavou kameru a růžové křeslo.

Do závodu se přihlásila třicítka závodníků ve třech kategoriích - do 13let, do 16let a do kategorie Open.  Závod se jel jako každý rok tzv, Národním systémem, což znamená že se první kolo jede na tři jízdy vždy se stejnými ridery. Následující kola jsou již klasickým KO systémem, tedy první dva postupují, třetí a čtvrtý končí. Vzhledem k počtu přihlášených riderů to vycházelo že první kola jeli rideři po třech, čtvrtfinále a semifinále ve čtyřech.

V kvalifikaci na čas vyhrál jezdec z Holic u Pardubic Robert Matoušek (Shaman racing) 29,61  , druhý skončil domácí jezdec Václav Weber (Mikmak team) 29,96   a jako třetí skončil Kuba Mašek (Sport Bílek)  30,56. Jediný rider nepostoupil do závodu a to Petr Leták (Atombike Trek team), kterému přeji brzké uzdravení a rychlé srůstání ruky.

Již v rozjížďkách si vybral smůlu vítěz kvaldy, který byl očividně přemotivovaný. V první rozjížďce vycvakl nášlap, v druhé napálil rampu a tak potřeboval v poslední rozjížďce vyhrát aby postoupil do čtvrtfinále. Robert sice vyhrál ale postup dále mu znemožnil další člen Mikmak Teamu Martin Mitvalský který dojel na druhém místě a Roberta Matouška poslal domů.

Do malého finále  se prokousala nakonec čtyřka ve složení Václav Draxal, David Staněk, Sebastian Hlůže a Miloslav Weber a také v tomto pořadí projela cílem. Proto posílám gratulace mladému Draxíkovi který se tak navrátil po dlouhé pauze zapříčeněné zraněním páteře.  Jeho otec to kvalitně oslavil za něj.

Do velkého finále se dostala čtyřka Vašek Weber, Tomáš Lukšan, Kuba Mašek a Jirka Penc. Nejlepší dráhu i naděje na vítěztví měl domácí Vašek Weber, jenže jeho snaha vzala za své když na startu finále napálil rampu tak, že jeho pohlavní ustrojí okusil představec a následný katapult přes řidítka a zlomená páčka brzdy ho odsunula do role pozorovatele..

V první zatáčce se na první flek protlačil Kuba Mašek a již nikoho nepustil před sebe. Kuba tedy vyhrál, druhé místo bral Tomáš Lukšan (Baník Příbram) a třetí místo Jirka Penc (Rockmachine Cyklomax).

Toť bylo z Plzeňského závodu vše, další tedy druhé kolo seriálu se jede 5.6.2010 na fourcrossce v Kraslicích.

Kategorie OPEN:    1.Jakub Mašek  (Sport Bílek)

2.Tomáš Lukšan  (Baník)

3.Jiří Penc  (Rockmachine Cyklomax)

4.Václav Weber  (Mikmak Team)

5.Václav Draxal  (Cyklo Team Ostrov)

Kategorie do 16let:  1.Adam Dokulil  (Mar.Lázně)

2.Jakub Hrubý  (Blatná)

3.Petr Sivák  (No Respect Kraslice)

Kategorie do 13let:  1.Benedikt Valenta  (Černošice)

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.